Митрополит Теодосије Мраовић

(1816- 1892)

 

Рођен је 1816. године у Баји, гимназију је завршио у Баји, филозофију у Печују, права у Пешти, а Богословију у Сремским Карловцима. Као свршени богослов стигао је у Кнежевину Србију на позив митрополита Петра Јовановића. Нови српски митрополит тражио је карловачког митрополита да му пошаље неколико учених и способних младих људи, да му помогну око нове организације српске цркве у Кнежевини. Сву четворицу богослова замонашио је митрополит Петар по доласку у Србију.

 

 

У Београду је као професор Богословије провео цео радни век - 31 годину. Теодосије је деценијама поред запоседнуте професорске катедре на богословији, био и катихета на лицеју и гимназији, те члан конзисторије.

После одласка митрополита Михајла из земље, Београдском митрополијом је од 18. октобра 1881. године па све до априла 1883. године управљао као администратор бивши епископ шабачки и неготински Мојсије.

За новога митрополита изабран је 23. марта 1883. године Теодосије Мраовић, професор богословије у пензији. За архиепископа београдског и митрополита српског рукоположен је у Карловцима 27. марта 1883. године од стране карловачког патријарха Германа Анђелића.

Када је краљ Милан абдицирао 22. фебруара 1889. године у корист свога малолетног сина краља Александра Обреновића и када је аустрофилска напредњачка странка уступила место русофилској либералној и радикалној странци дотадашња „јерархија“ је поднела оставку и дозволила Михаилу да се врати у земљу и преузме положај митрополита.

Када му је, по абдикацији 24. фебруара 1889. године дошао краљ Милан ради опроштаја, рекао му је: "Господару, ја сам по вашој жељи дошао на митрополитски престо после господина Митрополита Михаила, и када сте ви напустили престо, и мени није више место овде". Краљ Милан је почео да га уверава како њему, Митрополиту, неће ништа бити јер је он говорио са г. Ристићем о томе. На то је Митрополит одговорио: "Господару, зло сте урадили. Ви сте ископали гроб вашој династији, ја се молим Богу да ме прими да не дочекам и оно што предвиђам".

Архиепископ београдски и митрополит Србије Теодосије умро је након кратког боловања у Београду 27. фебруара 1891. године. Сахрањен је са великим почастима у старој Марковој цркви у Београду.

Srpska Pravoslavna Crkva
Hram Svetog Save
Pravoslavlje - Novine Srpske Patrijaršije
Televizija Hram
Versko Dobrotvorno Starateljstvo
Pravoslavni Bogoslovski fakultet