Литерарна секција

Литерарна секција Богословија Светог Саве

У савременом свету млади људи су често затрпани информацијама. Са свих страна засути су сајтовима, друштвеним мрежама, кабловским каналима. Мобилни телефон је извор хиљада информација које свакодневно преплављују ум младих особа. Због мноштва информација са којима се сусреће, савремени човек је престао да мисли, осећа и живи на највишем могућем нивоу. Његови ум, срце и дух нису у најбољој кондицији, јер су оптерећени пасивним примањем и прослеђивањем хиљада информација које не доносе ништа конструктивно у свакодневици.

У таквом савременом тренутку, књига добија на важности. Књига може да успостави равнотежу у животу младих људи, уколико знају шта треба да читају, како треба да читају и зашто треба да читају. Циљ литерарне секције коју је покренуо ректор професор Радомир Врућинић са професормом књижевности Ненадом Гуглом јесте да се ученицима Богословије понуди могућност за успостављањем равнотеже која је неопходна да би се млади човек данас развијао на најбољи могући начин. Рад на литерарној секцији треба да покаже ученицима да је књига данас запостављени алат, крамп или лопата уз помоћ које се може копати по себи и долазити до највредније златне жиле, коју је Бог дао сваком човеку.

На секцији се развија поглед уз помоћ кога ученици Богословије треба да постану способни да хиљаде информације којима су изложени претворе у знање, а затим користећи знање и урођене таленте да припреме себе кроз живот да постану мудри. То је велики подухват, али остварив је уколико се на њему ради.

Литерарна секција, такође, треба да помогне и оним ученицима који се баве писањем или јавним наступом, и да се посебно обрати пажња на оне ученике који желе да се усаврше у том смеру. Свакако, секција доприноси да се кроз разговор, укрштање идеја и комбиновање књижевних класика и релевантне литературе из других области, убрза начин размишљања код ђака, и да се утврди ситем вредности који Богословија Светога Саве, баштини већ деценијама.