Упис у Богословију

Ако сте чврсто и искрено одлучили да упишете Богословију потребно је да учините следеће:

Поразговарајте са својим надлежним свештеником о својој жељи и замолите га да напише и пошаље молбу надлежном архијерејском намеснику. Архијерејски намесник проследиће исту надлежном Архијереју, након чега ће Епископ званично објавити место и време пријемног испита за Богословију.

Градиво које треба припремити за пријемни испит је у готово свим епархијама идентично. Неопходно је познавање основних појмова наше вере, опште културе, српског језика, књижевности, историје како народне тако и опште, такође треба спремити тропар крсне славе или неку другу црквену песму чиме ће потенцијални богослов показати своје квалитете из ове области и слух који поседује.

Уколико задовољите потребе епархије и прођете пријемни испит, поред усменог обавештења добићете потврду и писменим путем, у којој се наводи за коју Богословију сте примљени и када сте дужни да се јавите.

Богословије Српске Православне Цркве су средње школе које трају пет година и интернатског су типа, то значи да је за све редовне ученике Богословија становање у току школе обавезно у школском интернату.

У случају да је то наша Богословија, Богословија Светог Саве у Београду, контактиррајте нас како би добили детаљнија објашњења принципа рада школе и ваших личних ствари које требате понети са собом у школу.